Bij de niet-helpende versie van deze uitspraak is het vaak knap lastig om, als je in negativiteit zit en spanning hebt, daar bij weg te gaan zodat het anders wordt.

Er zijn veel factoren die daarbij een rol kunnen spelen: allerlei gebeurtenissen, emoties als boosheid, teleurstelling, verdriet, onrust, gebrek aan overzicht en inzicht (het lijkt één brei), (onbewuste) belemmerende overtuigingen en gebrek aan energie.

Om te ontdekken hoe dat werkt bij jou, kan het helpen eens even een paar zaken te checken, een klein beetje te gaan graven, te ontdekken en verrassend genoeg misschien: je leefstijl- en voedingsgewoonten eens onder de loep te nemen. Brandstofcheck noem ik dat. Wat stop je als brandstof in de ingenieus ontworpen persoon die jij bent? En hoe zit het met slaap en ontspanning? Deze 3 hebben enorme invloed op je functioneren, je stemming, je energielevel, je veerkracht. Soms zijn hierin maar een paar aanpassingen nodig, die passen bij jou, om vervolgens krachtiger verder te kunnen; ‘wat je aandacht geeft groeit’.